CUM ALEGEM BECURILE POTRIVITE PENTRU CASĂ

CUM ALEGEM BECURILE POTRIVITE PENTRU CASĂ

Alegerea becurilor potrivite pentru casă poate fi uneori o sarcină dificială. Cu ani în urmă, alegerile erau simple, având la dispoziție doar becuri incandescente. Însă, noile reglementări și standarde privind eficiența energetică au încurajat apariția unor noi produse care, treptat, au înlocuit clasicul bec.

În articolul de astăzi vom descoperi care sunt tipurile de becuri destinate utilizării rezidențiale și cum identificăm care sunt cele mai luminoase becuri în funcție de informațiile specificate pe ambalaj. Cum în oferta UrbanIN.ro se găsesc corpuri de iluminat ce funcționează pe bază de bec, primim adesea întrebări cu privire la puterea sursei de lumină și dacă un bec de 10W „face față” unui spațiu de X metri pătrați.

Sperăm ca informațiile din acest articol să vă fie de folos și să vă răspundă la întrebări.

 

TIPURI DE BECURI PENTRU UZ REZIDENTIAL

Pentru uz rezidențial, există 4 tipuri de becuri:

  1. Incandescent (becurile clasice, cunoscute și ca becurile Edison)
  2. CFL (Compact Fluorescent Lamps)
  3. Cu halogen
  4. LED (Light-Emitting Diode)
Tipuri de becuri

1. Becurile incandescente

Becurile cu incandescență sunt becurile tradiționale care au fost inventate de Thomas Edison și Joseph Swan. Acestea sunt încă utilizate pe scară largă, dar sunt controversate din cauza lipsei lor de eficiență energetică. Becurile cu incandescență irosesc sub formă de caldură aproximativ 90% din energia pe care o folosesc, ceea ce înseamnă ca ele convertesc în lumină vizibilă doar 10% din energia electrică utilizată.

Becurile cu incadescență au reprezentat pentru foarte mulți ani standardul industriei, dar noile legi impun noi standarde de eficiență energetică. Toate becurile cu incandescență standard de 100, 75, 60 și 40 W vor înceta să mai fie produse, continuând să fie disponibile doar cele cu incandescență specială, precum cele pentru anumite tipuri de candelabre.


Un alt neajuns al becurilor cu incandescență este reprezentat de durata de viață, în medie 1.000 ore de funcționare. Deși nu sunt eficiente energetic, costul foarte redus al acestora ii atrage încă pe anumiți consumatori. Însă, pe termen lung, acestea sunt mult mai costisitoare prin faptul că trebuie înlocuite mai des și consumă mai multă energie electrică.

Dacă v-ați întrebat vreodată cum funcționează becurile incandescente, ei bine, în interiorul învelișului de sticlă se află un gaz, cum ar fi argon și/sau azot. În centru este un filament cu tungsten care se încălzește în momentul în care trece curent prin el până la punctul în care începe să emită o mare cantitate de lumină vizibilă într-un proces numit incandescență.



2. CFL-uri

Lămpile fluorescente au apărut în anii ‘30 pentru iluminatul comercial și industrial. Mulți ani mai târziu, în 1976, Edward E. Hammer a îndoit un tub fluorescent în formă de spirală, luând astfel naștere primul bec fluorescent compact (CFL).

Primele CFL-uri comercializate erau scumpe, de o calitate inferioară și mult prea mari pentru a putea fi utilizate cu multe dintre corpurile de iluminat. De atunci au fost îmbunătățite, iar în prezent sunt unele dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic și mai ieftine tipuri de becuri disponibile. Lămpile fluorescente compacte folosesc 25%-35% din energia pe care o folosesc lămpile cu incandescență standard, produc o cantitate similară de lumină și durează de până la 15 ori mai mult (6.000-15.000 de ore).

Pentru mulți, inclusiv designeri și arhitecți, forma spiralată a acestor becuri nu este tocmai atrăgătoare. Tocmai de aceea, nu le veți întâlni foarte des utilizate în combinație cu corpurile de iluminat tip statement.


Becurile CFL funcționează într-un mod total diferit prin comparație cu cele clasice. În loc de un filament incandescent, becurile CFL conțin vapori de argon și mercur în interiorul unui tub în formă de spirală. De asemenea, acestea au un alimentator integrat, care produce un curent electric care trece prin amestecul de vapori, agitând moleculele de gaz. Atunci când gazul este stimulat, acesta produce lumină ultravioletă. Lumina ultravioletă, la rândul său, stimulează un strat fluorescent pictat pe interiorul tubului. Pe măsură ce acest strat absoarbe energie, el emite lumină vizibilă.



3. Becurile cu halogen

Introdus în anii ‘50, becul cu halogen, o adaptare a becului cu incandescență, a fost primul pas real spre crearea unui bec eficient din punct de vedere energetic. Becurile, umplute cu gaz halogenat în loc de gaz inert, au o durată de viață de două până la trei ori mai mare decât cea a becului cu incandescență standard.

Becurile cu halogen sunt o îmbunătățire a becurilor cu incandescență. În timp ce ambele folosesc un filament încălzit, becurile cu halogen, după cum sugerează și numele, folosesc gazul halogen pentru a crește puterea luminoasă și durata de viață a becului. Ca urmare, becurile cu halogen durează de două ori mai mult și sunt puțin mai eficiente în comparație cu cele cu incandescență.


4. LED

Becurile cu diode emițătoare de lumină (LED) au intrat pe piață pentru prima dată în 2008, reprezentând o alternativă mult mai eficientă energetic fată de celelalte tipuri de bec, dar având și preturi mai ridicate.

De la lansarea lor în 2008, prețul becurilor cu LED a scăzut cu peste 85%. Ele reprezintă acum o alegere accesibilă care utilizează cu 80% mai puțină energie electrică decât vechile becuri cu incandescență.

În prezent, becurile cu LED sunt în fruntea clasamentului eficienței energetice și sunt cele mai bune tipuri de becuri în general. În timp ce becurile cu incandescență și cele cu halogen au o durată de viață estimată de numai 1.000-2.000 de ore, iar cele CFL au o durată medie de viață mai apropiată de 10.000 de ore, durata de viață a becurilor cu LED le depășește pe toate celelalte: în medie, 25.000 de ore sau. Această durată de viață duce la economii enorme pentru înlocuirea becurilor, dar și la mai puține deșeuri. 

Un LED este ceea ce se numește o tehnologie de "iluminat cu semiconductori" sau SSL. Practic, în loc să emită lumină dintr-un vid (ca în cazul unui bec cu incandescență) sau dintr-un gaz (ca în cazul unui CFL), un SSL emite lumină dintr-o bucată de materie solidă. În cazul unui LED tradițional, această bucată de materie este un semiconductor.

Spus foarte simplu, un LED produce lumină atunci când un curent electric trece printr-un microcip care iluminează micile surse de lumină numite LED-uri, iar rezultatul este lumina vizibilă.

 

LUMINOZITATEA BECULUI: CARE SUNT CELE MAI LUMINOASE BECURI?

Diferitele tipuri de becuri emit, de asemenea, diferite niveluri de luminozitate. Puterea în wați reprezintă cantitatea de energie necesară pentru a aprinde un bec, în timp ce lumenii se referă la nivelul de luminozitate pe care îl produce becul.

În mod tradițional, o putere mai mare a însemnat întotdeauna un bec mai luminos. Cu toate acestea, datorită introducerii unor tehnologii mai noi, pentru a ști câtă lumină produce un bec, folosim acum lumeni pentru a măsura luminozitatea.

Deși lumenii și puterea NU sunt direct corelate, tabelul de mai jos vă oferă o bună indicație dacă nu sunteți sigur ce bec să cumpărați.


Luminozitate bec (lumeni)
 

Suport clienti Luni-Vineri: 10:00-18:00 / Timp raspuns email sau livechat: cel mult 1 zi lucratoare

0732056591 office@urbanin.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!