TEMPERATURA DE CULOARE: ce este și de ce contează?

TEMPERATURA DE CULOARE: ce este și de ce contează?

Alegerea corpurilor de iluminat în funcție de temperatura de culoare

Lumina este omniprezentă în viețile noastre și, cu toate că de cele mai multe ori nu o percepem conștient, ne influențează în mod direct starea de spirit, precum și modalitatea în care percepem lucrurile ce ne înconjoară.

Atunci când vorbim de lumina artificială, spre deosebire de cea naturală ce nu se află în controlul nostru direct, avem ocazia să o alegem, astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor noastre. Tocmai de aceea, alegerea corpurilor de iluminat reprezintă o etapă importantă în procesul de amenajare ce nu trebuie neglijată. De acest fapt a devenit tot mai conștientă și industria amenajărilor de interior, observând o tendință în creștere de specializare a designerilor sau arhitecților în zona de lighting design. Obiectivul general este de a asigura faptul că fiecare spațiu este bine iluminat și susține desfășurarea taskurilor în cele mai bune condiții, întreținând starea de spirit generală a fiecărei încăperi.

Sunt mult aspecte de care trebuie sa ținem seama atunci când alegem un corp de iluminat, iar unul dintre acestea este temperatura de culoare. “Ce este?” și “de ce contează?” sunt două întrebări la care vom răspunde în cele ce urmează. 


CE ESTE TEMPERATURA DE CULOARE

Atunci când un bec este aprins, acesta parcurge diferite grade de temperatură până atinge nivelul de “bec încins“; filamentul ajunge de la roșu la tonuri de albastru. Practic, temperaturile joase determină lumină cu tentă galbenă, iar pe măsură ce crește temperatura, lumina capătă tonuri de albastru.

Temperatura de culoare corelată (correlated color temperature), CCT în jargonul de iluminat, este o sintagmă folosită pentru a exprima cât de caldă (galbenă) sau rece (albastră) este lumina emisă de o sursă de iluminat. Cel mai ușor de explicat ce înseamnă temperatura de culoare este prin corelație cu lumina naturală, solară.

Lumina naturală este o lumină albă dinamică, ce se modifică pe parcursul unei zile, de la răsărit la apus. Tonul luminii albe se numește temperatură de culoare și variază de la alb cald la alb rece. Sursele de lumină artificială sunt disponibile cu toate temperaturile de culoare relevante ale luminii solare, cele mai frecvente fiind cele cuprinse în intervalul 2700-6500K.

Și în magazinul online 
UrbanIN vei găsi o varietate de corpuri de iluminat LED cu valori cuprinse în acest interval, având pentru anumite produse posibilitatea de a alege pentru același model, valori diferite ale temperaturii de culoare. Un exemplu este Lampa suspendată LED BILLIONS Nr.4 Φ100 cm disponibilă atât în varianta CCT 4000K, cât și CCT 3000K.
 


CUM SE MĂSOARĂ TEMPERATURA DE CULOARE

Temperatura culorii luminii se măsoară în grade Kelvin (prescurtat K).
Becurile cu o valoare Kelvin mică produc o lumină caldă, iar pe măsură ce valoarea gradelor Kelvin crește, lumina devine tot mai rece.

TEMPERATURA DE CULOARE POTRIVITĂ PENTRU FIECARE ÎNCĂPERE

În funcție de utilitatea fiecărui spațiu, respectiv încăpere, și de atmosfera pe care dorim să o creăm, este recomandată utilizarea unor surse de iluminat ce emit o lumină de o temperatură specifică. Mai exact:
· 2700 K – 3000 K confort, relaxare - potrivită pentru dormitor, dining, living, restaurant;
· 3000 K – 4000 K pentru activități ce implică o mai mare necesitate de focalizare și contrast -potrivită pentru birouri, bucătării, dressing, băi;
· 4000 K – 5000 K o lumină care va aduce claritate majorității sarcinilor - săli de clasă, spații de birouri, unități medicale, vitrine;
· 5000 K – 5700 K lumină albă energică – depozite, spitale, fabrici;
· > 5700 K intensificare a puterii de concentrației, performanță - laboratoare, cabinete medicale sau săli de operație din spitale, agricultura de interior.

Scala temperatura de culoare




























 

ASPECTE DE AVUT ÎN VEDERE

!  Evită amplasarea surselor de lumină cu temperaturi de culoare diferite una lângă alta, va fi vizibilă discrepanța dacă nu există o bună stratificare a luminii.
Stratificarea surselor de lumină este cea mai bună modalitate de a obține o iluminare de calitate. Cel mai simplu mod de a avea iluminare stratificată este să folosești toate cele trei tipuri de iluminare: ambientală, de accent și de activitate. Vom reveni cu un alt articol în care vom aborda acest subiect.
!  Analizează culorile pereților, podelei și mobilierului dintr-o încăpere/locuință. Dacă majoritatea sunt culori reci (precum gri, negru, albastru, verde), decorul va fi completat cel mai bine de o lumină ușor rece (3500 K – 4000 K). Pe de altă parte, dacă încăperea abundă în materiale naturale, cum ar fi podelele din lemn de esență tare, mobilier din lemn masiv, țesături în nuanțe de maro, roșu, portocaliu, bronz, o lumină mai caldă (max. 3000 K) este recomandată.
 Ține cont de stilul de amenajare. Stilul clasic este pus în valoare de o lumină mai caldă, în timp ce o amenajare minimalista sau modernă arată cel mai bine cu o lumină rece.

 

 


 

Suport clienti Luni-Vineri: 10:00-18:00 / Timp raspuns email sau livechat: cel mult 1 zi lucratoare

0732056591 office@urbanin.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!