Reguli pentru alegerea și montarea corpurilor de iluminat suspendate

Reguli pentru alegerea și montarea corpurilor de iluminat suspendate

Cum alegem și la ce înălțime montăm corpurile de iluminat suspendate în funcție de zonele casei

Lămpile suspendate, ca tendință a ultimilor ani, au crescut în popularitate și au devenit tot mai căutate. Din fericire, majoritatea noilor locuințe se bucură de un tavan înalt ce permite amplasarea unor astfel de corpuri de iluminat.
Lămpile suspendate aduc un plus de frumusețe oricărei amenajări, dar atunci când sunt atârnate prea jos sau prea sus, pot lăsa impresia că fac parte dintr-un alt peisaj.


Nu există o rețetă standard pentru montarea acestor corpuri de iluminat, dar sunt câteva aspecte pe care le puteți avea în vedere:
  • Dimensiunea și stilul lămpii
  • Înalțimea tavanului
  • Zona în care se dorește montarea lămpii
  • Preferințe personale.

În ciuda acestor variabile, există câteva recomandări de care puteți să țineți seama atunci când alegeți și montați un corp de iluminat, astfel încât să obțineți cantitatea de lumină necesară, precum și o bună armonizare estetică.

INSULĂ BUCĂTĂRIE
Lămpile suspendate montate deasupra insulei de bucătărie trebuie să permită utilizarea optimă a spațiului de lucru, fără a pierde din funcționalitatea luminii. Astfel, păstrarea unei distanțe de aprox. 90 cm între blatul insulei de bucătărie și partea de jos a lămpii poate fi cea mai bună alegere. La o înălțime standard de 90 cm a insulei, lampa va atârna la o distanță de 1,8 m față de podea.



Dacă atârnați mai multe lămpi deasupra insulei de bucătărie, asigurați-vă că le montați la o distanță egală una față de alta, iar această distanță trebuie să fie de aprox. 70-75 cm.


!!! Pe site-ul UrbanIN.ro veți găsi în detaliile produselor care sunt acele corpuri de iluminat care au suspensia reglabilă pe înalțime, precum: 

ZONA DE DINING
Reguli privind înălțimea
În zona de dining este important ca înalțimea la care sunt montate lămpile suspendate să nu blocheze câmpul vizual în momentul în care persoanele sunt așezate la masă. Ca recomandare:
  • Dacă agățați lampa/candelabrul deasupra mesei de dining , partea de jos a abajurului trebuie să fie la o distanță de 75-90 cm de blatul mesei.
  • Dacă alegeți să atârnați mai mult de un corp de iluminat, ar trebui să existe spațiu egal între fiecare. În funcție de dimensiunea abajururilor, distanța ar trebui să fie de aprox. 70 cm între acestea.
 

Iluminat masa dining

Reguli privind lățimea
Urmând cel mai bun protocol, vă sugerăm să lăsați min. 15 cm de la marginea mesei până la laterala corpului de iluminat, pe ambele părți ale mesei. Acest lucru va menține tot mobilierul în proporție corectă.

Masa rotundă sau ovală
În mod ideal, corpul dvs. de iluminat ar trebui să aibă de la 1/2 până la 3/4 din lățimea mesei.
Spre exemplu: pentru o masă de 100 cm lungime /diametru, alegeți un corp de iluminat cu o lățime cuprinsă între 50 și 75 cm.

Masă pătrată sau dreptunghiulară
Dacă aveți o masă pătrată sau dreptunghiulară, recomandarea noastră este sa alegeți un corp de iluminat care să aibă o dimensiune aproximativă de ½ din lungimea totală a mesei pentru varianta pătrată, putând merge până la 2/3 din lungimea totală a unei mese dreptunghiulare.
Spre exemplu:

  • Masă pătrată de 50 cm –>  corp de iluminat de aprox. 25 cm
  • Masă dreptunghiulară de 100 cm – > corp de iluminat cu o dimensiune cuprinsă între 50 și 67 cm.

BAIE
Poți aduce un plus de valoare unei amenajări din baie dacă alegi corpuri de iluminat suspendate pe care să le amplasezi lângă oglindă sau lângă cada free standing. Dacă optați pentru montarea corpurilor de iluminat lângă oglindă, trebuie să aveți în vedere faptul că este recomandat să renunțati la dulăpioarele de toaletă din zona oglinzii.

Iluminat cada freestanding
Photo credit: Altavola Design 
Corp de iluminat ce face parte din colecția LED RING disponibilă pe UrbanIN.ro


ZONA SCĂRII
Cu toate că nu întâlnim adesea astfel de amenajări, lămpile suspendate alese pentru zona scărilor pot aduce acel factor de WOW atunci când sunt alese și montate corect.

Cel mai important lucru de care trebuie să se țină cont în această situație este ca tavanul să fie suficient de înalt, astfel încât să permită o zonă de trecere pe sub corpurile de iluminat de cel puțin 2.1 – 2.4 m. În acest fel vă veți asigura că există o armonie vizuală, dar și că cel mai înalt membru al familie poate să urce scările fără sa fie nevoit să se aplece.

O scară oferă și alte oportunități, precum suspendarea uneia sau mai multor lămpi la nivelul ochilor. Acest lucru funcționează pentru scările mari, deschise, acolo unde lămpile vor fi atârnate în lateral, nefiind necesar să se treacă pe sub ele.

DORMITOR
Lămpile suspendate în dormitor sunt atârnate de obicei în centrul camerei sau în lateralele patului. Lămpile suspendate din lateralele patului sunt o tendință a ultimilor ani și înlocuiesc veiozele. Pentru a păstra funcționalitatea atât a noptierei, cât și a sursei de lumină, trebuie să păstrați o distanță de 30-50 cm de blatul noptierei.
Aveți în vedere faptul că lămpile cu abajur mic se montează la o înalțime mai joasă prin comparație cu lămpile ample.

Lampa suspendata noptiera


ZONA DE INTRARE ÎN LOCUINȚĂ ȘI HOL
Plafonierele și aplicele (lămpile de perete) sunt cele mai comune corpuri de iluminat alese pentru zona de intrare în locuință și hol. Dar dacă spațiul vă permite să montați și lămpi suspendate, de ce să nu fiți îndrăzneți?

În această zonă puteți opta pentru corpuri de iluminat suspendate astfel:
  • Zona oglinzii – Aici puteți monta lămpi în lateralele oglinzii la nivelul ochilor sau ușor mai sus;
  • Zona de tranzit – În această situație, regula este simplă: veți alege lămpi suspendate doar dacă înalțimea tavanului permite să aveți o distanță de cel puțin 2.4 m de la podea la partea de jos a abajurului sau min. 15 cm de la tocul de sus al usii și baza lămpii. Astfel, vă asigurați că accesul este facil pentru toată lumea și evitați senzația de tavan care vă apasă.

...



 

Suport clienti Luni-Vineri: 10:00-18:00 / Timp raspuns email sau livechat: cel mult 1 zi lucratoare

0732056591 office@urbanin.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!